Sep 062012 3 Responses

Vier tips om nog persoonlijker contact te houden met je netwerk

Ik laat me voor dit blog inspireren door wat ik al in januari op Mashable las, en heb dat artikel een aantal keren langs me heen laten gaan. Ook @briansolis inspireerde me door zijn werk. Tenslotte gaat het om contact hebben met mensen, en wij zijn geen machines…

Waar contactually al een beetje helpt om makkelijker contact te houden met mensen, is dat nog steeds niet zo vanzelfsprekend als wat wij in de ‘echte’ wereld doen. Daar ontstaat contact spontaan, is er uitwisseling van verbale en non verbale communicatie en koppelen we netwerken en mensen aan context. Daar is het internet nog altijd veel te traag voor en niet wetend.

Om dat wat begrijpelijker te maken volgt een klein stukje theorie. Het is namelijk zo dat je als mens netwerken aan context koppelt. Een paar eigenschappen van die context:

- Locatie
- Activiteit (als in werk, hobby of school op metaniveau)
- Onderwerp (vaak gekoppeld aan locatie en activiteit, ook op metaniveau)

Bij elke context hoort een netwerk om opgebouwd en onderhouden te worden en in de echte wereld gaat dat organisch en zonder na te denken. Online kost dat heel veel tijd en moeite. De toekomst wijst ons als op een veel organischer manier van het aanmaken van je netwerk. Zo staan locatie gebaseerde netwerken nog in de kinderschoenen, maar ook dat gaat vordert als we kijken naar highlight, banjo, sonar en dat soort diensten. ‘Frictionless networking’ ontstaat zo langzamerhand al een beetje, maar het kost nog altijd heel veel moeite.

Terug naar het persoonlijke. Want daar gaat het in een social business namelijk echt om. De netwerken die er in je bedrijf en organisatie zweven met elkaar verbinden en soms ook bewust afstand van elkaar laten houden, op een persoonlijk niveau.

Hoe persoonlijker je het contact kan maken, hoe beter voor het resultaat. Daarvoor vier tips die je daarmee kunnen helpen.

1. Organiseer regelmatig een offline evenement

Samen met @psheartbeat heb ik social friday ooit bedacht om hun stakeholders en de mijne bij elkaar te brengen. Dat heeft al veel vruchten afgeworpen, allereerst voor het contact wat we met elkaar onderhouden. Een fysiek contactmoment zorgt altijd voor een beter contact met de persoon tegenover je. Daar kan geen sociaal netwerk tegenop. Een kop koffie drinken is net zo goed een evenement overigens…

2. Ontmoet nieuwe mensen

Ik leer zoveel nieuwe mensen kennen via online en vaak zijn ze ook de moeite waard om in het echt te leren kennen. Studenten bijvoorbeeld, die help ik graag met scripties en andere vraagstukken, juist ook omdat zij aan de basis staan van hun carriere. Dat betaald zichzelf altijd uit, in wat voor vorm dan ook.

3.  Wees selectief in het aannemen van nieuwe contacten in je netwerk

Niet iedereen hoef je toe te laten op LinkedIn puur omdat die een boeiende omschrijving heeft, of volgen op Twitter omdat de avatar er zo goed uit ziet. Een netwerk opbouwen doe je kritisch, elke extra ‘node’ kan een versterking of een verzwaring van je netwerk betekenen. Dat houdt dus ook onderhoud in. CK Prahalad schreef een mooie theorie over netwerken, waarin je doelgroep altijd N=1 is, en R=G (resources are global) maar wat wel betekend dat elke toegevoegde klant (of potential) in jet netwerk actie en onderhoud betekent.

4. Wees zorgvuldig, geduldig en empathisch voor je netwerk

Empathie is wat anders dan sympathie, iedereen kan een like (of dislike) geven aan zijn of haar netwerk, maar daarmee voeg je nog geen waarde toe of leg je geen luisterend oor bij die persoon neer. Ik heb er zelf voor gekozen alleen iets te ‘liken’ als ik daar op dat moment ook waarde aan kan toevoegen. Ik heb het gevoel dat een like eerder iets is van ‘ik heb het gezien’, dan dat je er daadwerkelijk iets om geeft. Zo is het bijna denigrerend en afbrekend geworden voor mij, in plaats van opbouwend. Daarom neem ik nu de tijd bij iets wat mij daadwerkelijk raakt, stil te staan en na te denken. Kijken of ik iets voor die persoon kan doen, daadwerkelijk van waarde zijn. Bijna mezelf in dienst stellen van de ander, zonder daar direct iets voor terug te verwachten.

Wat zou de wereld een stuk gezelliger en beter zijn als we daadwerkelijk eens tijd voor elkaar zouden nemen. Neem deze vier tips ten harte, ook al kost dat tijd en moeite in je drukke baan of onderneming. Het betaald zich absoluut uit.